به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیدات، فضاپیمای "جونو" هفته گذشته پس از یک سفر پنج ساله با موفقیت وارد مدار سیاره مشتری شد.
نام این فضاپیما از روی افسانههای باستانی رومی انتخاب شده که در آنها، "جونو" همسر "ژوپیتر"، خدایگان آسمانها است. طبق این افسانهها، ژوپیتر همسران زیادی داشته که آنها را زیر ابرها پنهان میکرد و جونو همیشه به دنبال شواهدی برای اثبات خیانت او بود!
ناسا از این داستان طنز 400 ساله در ماموریت جدید خود استفاده کرده و برخی قمرهای سیاره مشتری یا ژوپیتر نیز به نام همسران او یعنی "آیو"، "اروپا" و "متیس" نامگذاری شدهاند.
قمرهای مشتری از جایگاه خاصی در تاریخ ستارهشناسی برخوردارند زیرا آنها نخستین اجسامی بودند که در اطراف جسمی به غیر از زمین و خورشید مشاهده شدند. این قمرها بطور مستقل توسط "گالیله"، دانشمند مشهور ایتالیایی و "سیموت ماریوس"، ستارهشناس آلمانی در اوایل دهه 1600 کشف شدند. مشتری بطور کلی دارای 67 قمر است و این دو دانشمند تنها چهار قمر بزرگ آن را شناسایی کردند. این قمرها به عنوان اقمار گالیله مشهور هستند، اگرچه ماریوس بعدها آنها را نامگذاری کرد.
این یک سنت بود که قمرهای جدید این سیاره را از روی همسران خدایان رومی نامگذاری کنند و ستارهشناسان پس از سال 2004 با اتمام این گزینهها مجبور به استفاده از اسامی فرزندان آنها شدند.
اکنون ناسا برای یادگیری بهتر در مورد این غول گازی یک کاوشگر را به سمت آن ارسال کرده است. فضاپیمای "جونو" ماموریت دارد تا برای 22 ماه زیر لایههای ابر مشتری و همچنین اطراف قمرهای آن به دنبال اسرار این منظومه بگردد. این کاوشگر در نهایت پس از 37 بار گردش دور این سیاره، روی سطح آن سقوط خواهد کرد.
پنج سال پیش در زمان آغاز ماموریت جونو، ناسا بیانیهای را در مورد این ماموریت منتشر کرد که منشا اسم این فضاپیما را آشکار ساخت: خدایگان ژوپیتر یک چادر از ابرها را روی خود کشید تا خیانتش را پنهان کند و همسرش، جونو توانست از میان ابرها عبور کرده و ذات واقعی ژوپیتر را آشکار سازد!
این سیاره غول پیکر نقش دفاعی برای زمین داشته و به "جاروبرقی دنبالهدار" شهرت دارد زیرا گرانش عظیم آن همه دنبالهدارها و شهابسنگهایی را که میتوانند زمین را در هم بریزند، به خود میکشد.
طبق این افسانهها، جونو پس از کشف خیانت همسرش، آیو را به یک گاو تبدیل کرد. اکنون باید دید آیا ناسا به این بخش از داستان نیز فکر کرده و فناوری مورد نیاز را آماده کرده است یا نه!
به گزارش ایسنا، جونو اولین فضاپیمایی است که پس از ماموریت فضاپیمای گالیله ناسا در سال 1995 ، دقیقا به محل برنامه ریزی شده در مدار مشتری وارد شد. همه ابزارها از جمله دوربین این فضاپیما در هنگام ورود به مدار مشتری خاموش بودند بنابراین هیچ تصویری از لحظه رسیدن جونو به مدار این سیاره ثبت نشده است.
جونو پیش از ورود به مدار مشتری از سد "مغناطوسفر" سیاره عبور کرد و طی این گذر، اطلاعاتی را ثبت کرد که دانشمندان آن را به صوت تبدیل کردند.