در آستانه بازنشستگی دکتر فیروز نادری،دانشمند ایرانی پس از ۳۶ سال فعالیت در ناسا یک سیارک به اسم او نامگذاری شده است. سیارکی که حالا به نام «نادری» در جهان شناخته میشود اما چه مشخصاتی دارد؟
دکتر فیروز نادری مدیر اکتشافات منظومه شمسی ناسا اعلام کرده که در مهمانی خداحافظی خود خبردار شده که سیارک ۵۵۱۵ که قبلا به نام ۱۹۸۹ EL1 شناخته میشد حالا به نام او ثبت شده است. به فهرست زیرسیارههای شناخته شده جهان اگر حالا نگاه بیندازید نام 5515Naderi را میتوانید پیدا کنید.
۵۵۱۵ نادری که به نام دانشمندی ایرانی ثبت شده در فهرست ریز سیارهها با قطر ۱۰ کیلومتر قرار دارد که هر ۴.۴ سال یکبار به دور خورشید میگردد. این سیارک هر۵ ساعت و ۲۰ دقیقه یک بار نیز به دور خودش در گردش است و در کمربند بین مریخ و مشتری حرکت میکند. این سیارک ۵ مارس ۱۹۸۹ توسط رصدخانه پالومار در کالیفرنیا کشف شد.
ریزسیاره به اجرام نجومی گفته میشود که نه سیاره هستند،نه از دنبالهدارها محسوب میشوند اما دارای مدار مستقیمی به دور خورشید میباشند. ریزسیارهها میتوانند سیاره کوتوله، سیارک، تروجان، سانتور، کمربند کویپر و از اجسام فرانپتونی باشند. ۵۵۱۵ نادری ریز سیارهای از نوع سیارک به حساب میآید و به همین خاطر دکتر فیروز نادری در فیسبوک خود نوشت: پس از من این سیارک تا میلیاردها سال دور خورشید میگردد. سیارکها سیارات بسیار کوچکی هستند که از صخره و فلز ساخته شدهاند و معمولاً اجسام نامنتظمی هستندکه حول خورشید حرکت میکنند.
تصویری که ناسا برای تقدیر از ۳۶ سال فعالیت دکتر فیروز نادری که مانند یک چشم بر هم زدن گذشت منتشر کرد
دکتر فیروز نادری سال 1979 به سازمان ناسا پیوست در سال های 1996 تا 2000، مدیریت پروژه منشاء حیات و سال های 2000 تا 2005 نیز مدیریت پروژه های مریخ را برعهده داشت.دکتر نادری، فروردین ماه 1379 در شرایطی که چندین ماموریت متوالی ناسا در پرتاب فضاپیما به سوی مریخ با شکست مواجه شده بود، به مدیریت برنامههای اکتشافات مریخ منصوب شد و توانست طی حدود چهار سال، سه ماموریت مهم از جمله پرتاب دو کاوشگر مریخنورد «روح» و «فرصت» را با موفقیت اجرا کند.
این دانشمند ایرانی در پی این موفقیت درخشان در اسفند ماه 1383 به سمت معاون و مدیر ارشد برنامهریزی مرکز JPL (آزمایشگاه پیشرانش جت) - از مهمترین مراکز فضایی ناسا - منصوب شده و در سمت جدید به عنوان مسئول طراحی برنامهها و راهبردهای مرکز، تجاربش در ماموریتهای مریخ را در مطالعه سایر بخشهای جهان از زمین تا کهکشانهای دو به کار گرفت. وی همچنین مسئولیت طراحی چشمانداز راهبردی پنج تا 20 ساله JPL را برعهده داشته است.