هند قرار است در ماه ژوئن یک خودروی پرتاب بومی قابل استفاده مجدد را برای نمایش قابلیت خود در ورود به جو و زمین برای ماموریتهای فضایی بیشتر آزمایش کند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، کران کومار، رئیس سازمان پژوهشهای فضایی هند در گردهمایی سالانه نیروی هوایی این کشور اظهار کرد: این خودروی بالدار که شبیه فضاپیما است برای نخستین پرواز خود در ماه ژوئن به فرودگاه فضایی در سریکاریکوتا اعزام شده است.
این فرودگاه فضایی در 80 کیلومتری شمال شرق استان چنای واقع شده است.
از آنجایی که هزینه کاوش و بهرهبرداری از فضا زیاد است، این سازمان هندی یک خودروی قابل بازیابی دو مرحلهای (RLV-TD) را برای کاهش هزینه پرتاب ماهوارههای آتی خود طراحی کرده است. این خودرو تا ارتفاع 70 کیلومتری پرواز کرده و سپس برای ورود مجدد به جو آزاد میشود. این فضاپیما باید بتواند فشار جو و اصطکاک گرما را در زمان ورود به جو تحمل کند.
این خودروی پرتابی چندین آزمایش متفاوت از جمله آزمایشات صوتی را در آزمایشگاههای ملی هوافضا به عنوان یک بستر پروازی برای ارزیابی فناوریهای آن مانند پرواز فراصوت، فرود خودکار و پرواز کروز خودکار با استفاده از نیروی محرکه تنفسی پشت سر گذاشته است.
سازمان پژوهشهای فضایی هند فناوریهای خودروی پرتابی قابل استفاده مجدد را از طریق آزمایش پرواز فراصوت، آزمایش فرود، آزمایش پرواز بازگشت و آزمایش نیروی محرکه scramjet توسعه خواهد داد.
از آنجایی که این پیشساز اکنون یک ششم اندازه اصلی خوردوی پرتاب است، احتمالا به خودروی پرتاب ماهواره قطبی این سازمان فضایی نیاز نخواهد داشت.
هند همچنین در حال کار بر روی دومین نسخه از خودروی پرتاب ماهواره زمین ثابت (GSLV Mark-III) برای انتقال ماهوارههای چهار تنی به مدار زمین ثابت در ارتفاع حدود 36 هزار کیلومتری زمین است.
نخستین پرواز تجربی موشک سنگین در دسامبر 2014 برای آزمایش مرحله جوی آن انجام شد.